Здорове харчування

“Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити”, –
Сократ

Всі ми любимо смачно поїсти. І тут немає нічого дивного: під час споживання смачної для нас їжі виділяється гормон щастя – ендорфін.

Та у більшості випадків смачна їжа виявляється шкідливою. Таке харчування провокує порушення роботи органів травлення, надмірну вагу й неприємні висипання на шкірі.

Тому, щоб далі отримувати задоволення від їжі і не нашкодити своєму організму, достатньо перейти на здорове харчування. Здорове харчування – це харчування, яке зміцнює організм, насичує його поживними речовинами та сприяє росту, розвитку та активній життєдіяльності людини.

То що ж робити, щоб перейти на правильне харчування? Розкриваємо всі секрети.

10 правил здорового харчування:

  1. цікавтеся калорійністю продуктів. В середньому на день дівчатам необхідно 1800-2200 ккал, хлопцям – 2200-2700 ккал. Калорійність кожного продукту вказана на упаковці, а також доступна в інтернеті. Чи знали ви, що 100 грам горіхів такі ж калорійні, як два гамбургери? Але очевидно, який продукт принесе вам більше користі;
  2. визначте свій індекс маси тіла. Від калорійності продуктів залежить маса нашого тіла. Щоб оцінити, чи вага в нормі, використовуємо індекс маси тіла. Це величина, яка оцінює відповідність маси людини до її зросту.
    Як вирахувати свій ІМТ: масу тіла ділимо на квадрат зросту. Наприклад, для особи з вагою 65 кг при зрості 170 см ІМТ буде вираховуватися так: 65 / 1,7*1,7 = 22.5. Далі звіряємо отриману цифру з інформацією в таблиці: Показник ІМТ, кг / м2 Ознака: менше 18.5 – недостатня вага; 18.5-24.9  нормальна маса тіла; 25.0-29.9 наявність зайвої ваги; більше 30 – ознака ожиріння. На основі цього ви знатимете: якщо вага недостатня, – треба збільшити кількість калорій в щоденному раціоні. І навпаки, якщо хочете схуднути, – створіть дефіцит калорій та ведіть активний спосіб життя. Щоб тіло виглядало гармонійно, потрібно не тільки зменшити кількість калорій, а й додати фізичні навантаження. Так кількість жиру в організмі буде зменшуватися, а м’язи залишатимуться в тонусі;
  3. вживайте різноманітні корисні продукти. Ваш раціон має бути насичений білками, жирами, вуглеводами. Баланс між ними залежить від вашого віку, виду діяльності та способу життя. Знайти інформацію про співвідношення білків, жирів і вуглеводів ви можете в інтернеті або проконсультувавшись у нутриціолога – фахівця з правильного харчування. Крім цього звертайте увагу на продукти з вітамінами та корисними мікроелементами. Вживайте овочі, фрукти, ягоди, бобові, горіхи, рибу, м’ясо, яйця та молочні продукти. Якщо ви не вживаєте м’яса, то заміняйте його продуктами з високим вмістом білка (насіння, горіхи, зелень, гриби та інші). Молочні продукти заміняйте їжею з великим вмістом кальцію (овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи);
  4. готуйте ситний сніданок. Омлет з овочами, вівсяна каша з горіхами та ягодами, млинці з сиром підійдуть ідеально. А ось кава з канапками або й відсутність сніданку – погана ідея. Ситний сніданок запустить діяльність всього організму, надасть йому енергії та дозволить не переїдати під час дня;
  5. дотримуйтесь режиму. Нерегулярний прийом їжі може призводити до порушення травлення. Визначте для себе, як вам комфортніше: харчуватися тричі на день більшими порціями чи їсти частіше, але менше. В будь-якому випадку, ми не рекомендуємо їсти раз в день і наїдатися досхочу;
  6. зробіть перекуси корисними. Якщо між сніданком та обідом чи обідом та вечерею ви відчуваєте легкий голод, нема нічого поганого в тому, щоб перекусити. Але робіть це правильно. Замість канапок, шоколадного батончика чи печива обирайте горіхи, фрукти, шматок чорного гіркого шоколаду, домашній сир, йогурт. Це і смачно, і корисно;
  7. уникайте фастфуду та шкідливих продуктів: чіпси, сосиски, ковбаси, майонез, соуси, магазинні солодощі, солодкі газовані напої – це точно не ті продукти, які принесуть користь для організму. Більшість з них висококалорійні, жирні й викликають розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту;
  8. обирайте корисні методи приготування страв. Варіть, запікайте, тушкуйте, готуйте на пару – так продукти вашої страви збережуть свої корисні властивості. А ось смажену їжу рекомендуємо обмежити;
  9. пийте достатню кількість води. Добова норма залежить від віку, статі, раціону та активності під час дня. Правило просте: хочете пити – пийте. Адже вода очищає організм, транспортує корисні речовини, зволожує шкіру та регулює травлення загалом;
  10. плануйте своє меню на тиждень вперед. Таке планування допоможе вам краще прослідкувати, яку їжу ви їсте, чи достатньо в раціоні вітамінів, овочів, фруктів і чи виходить у вас збалансовувати білки, жири і вуглеводи. А також звільнить голову від постійних думок, що ж приготувати сьогодні.

Щиро бажаємо вам віднайти свій ідеальний режим харчування та вживати якомога більше корисних продуктів. На початку може бути важко. Дайте собі та своєму організму час, щоб звикнути до нових смаків і звичок.

Впевнені, що все буде смачно!

P.S. Запрошуйте нас на спільні кулінарні вечори! Поділимося класними рецептами та гарно проведемо час.

Ваші коннектики